2014. április 14., hétfő

Április 14.

Sziasztok, ez itt a sulirádió, megkezdjük adásunkat.

A hét névnapjai: Tibor, Anasztázia, Tas, Csongor, Rudolf, Andrea, Ilma, Emma, Tivadar és Odett.
Gratulálunk a névnaposoknak, külön szeretettel köszöntjük Laub Andrea nénit, a 7.b osztályfőnökét és Derdák Andrea nénit szabadidő szervezőnket.

Jeles napok a héten:

 Ez a hét a húsvéti ünnepkörben az úgynevezett nagyhét.  A nagyhét a nagyböjt utolsó hete  a húsvét előtti vasárnaptól, azaz a tegnapi virágvasárnaptól nagyszombatig tart.


 Maga az ünnep neve is  onnan ered, hogy a hét végén lezárul az a 40 napos böjt, amit Jézus sivatagi böjtjének emlékére tartanak a keresztény világban. Ekkor vehetnek újra húst magukhoz azok, akik a böjtöt húshagyó kedd óta  - ami a farsangi ünnepkör záró napja - tartják.

A nagyhét napjai a nagyhétfő - ez van ma - a nagykedd és a nagyszerda. Ezeket követi a húsvéti szent három nap.
 A  magyar falun a parasztok egészen a közelmúltig a nagyhét tiszteletére nagy gonddal megtisztították az egész portát, beleértve az istállót és melléképületeket is. A szerszámokat is letisztogatták, kifényesítették.

A nagycsütörtök az utolsó vacsora emléknapja, nagypénteken  Jézus kereszthalálára emlékezünk.

 A nagyszombat a gyász napja. A katolikus templomokban az oltárt ezen a napon minden felszerelésétől megfosztják. Nem tartanak szentmisét sem.

Vasárnap ünnepi misét tartanak, ez a  feltámadás örömünnepe. A Biblia szerint Jézus a keresztre feszítést követő harmadik napon, vasárnap, feltámadt, és győzelmet aratott a halál felett.

 Húsvét hétfőjén sok népszokás él, például a locsolkodás, hímes tojás ajándékozás. A víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak. Bibliai eredetet is tulajdonítanak hagyományának, eszerint a Krisztus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vevő, ujjongó asszonyokat igyekeztek lecsendesíteni úgy, hogy lelocsolták őket.

Régi korokban a piros színnek védő erőt tulajdonítottak. A húsvéti tojások piros színe egyes feltételezések szerint Krisztus vérét jelképezi. A tojásfestés szokása és a tojások díszítése az egész világon elterjedt.





 Most híreink következnek:

A heti adást Edit néni szerkesztette.

Ezzel elköszönünk, mindenkinek eredményes hetet kívánunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése