2014. szeptember 12., péntek

szeptember 16.



        Sziasztok, ez itt a sulirádió, megkezdjük adásunkat.
Ezen a héten az Enikőket, a Melittákat,  Editeket, a Dittákat, a Ludmillákat, a Zsófiákat, a Hildegárdokat, a Diánákat, a Vilhelminákat, a Dorinákat, a Friderikákat, a Mátékat és a Mirellákat köszöntjük. Külön szeretettel köszöntjük Bolczár Edit nénit.

Jeles napok a héten:

Ma 86 éve, hogy Alexander Fleming felfedezte  a penicillint, és ezzel lehetővé tette emberek ezereinek a gyógyulást.

Kedden lesz az ózon világnapja. 1987. szeptember 16-án 46 ország írta alá az ózonréteg védelmét szolgáló montreali jegyzőkönyvet. Mára több mint 189 ország csatlakozott hozzá, köztük Magyarország.  1989-ben, ez volt az első olyan globális környezetvédelmi megállapodás, amely igazán sikeresnek mondható. Az egyezmény értelmében a csatlakozó országok vállalták, hogy megszüntetik a magas légköri ózont lebontó klórozott vegyületek gyártását, kereskedelmét, és használatát.

Szerdán lesz 121 éve, hogy Puskás Tivadar feltalálta a telefonközpontot.

A vasárnap Máté apostol és evangélista napja. Egyes vidékeken Máté hetében vetették a gabonát. A vetés a férfiak munkája volt, melyhez különféle rituálék kötődnek. A vetőmagot megszentelték, a férfiak megmosták a lábukat, tiszta ruhába öltöztek, így mentek ki a földekre. Egyes vidékeken a magvető a nyelve alá három búzaszemet tett, és a művelet közben nem volt szabad beszélnie. Miután a vetést elvégezték,a vetőabroszt (ami gyakorta a karácsonyi abrosz) a magasba dobták, hogy nagyra nőjön a gabona. 

21-én, tehát szintén vasárnap lesz  a Magyar Dráma napja. Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére 1984-től minden évben szeptember 21-én ünneplik annak emlékére hogy 1883-ban e napon volt Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatója a Nemzeti Színházban. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar drámairodalom értékeinek jobb megismertetésére, valamint, hogy ösztönözze az írókat újabb alkotások létrehozására.

Most híreink következnek:

Pénteken angol klubon az angolszász országok étkezési szokásaival, ételeivel  ismerkedhettek meg. A klub 14 órakor kezdődik, a részt venni kívánók szerdáig jelentkezhetnek. Lesz közös főzés is!

Szombaton kirándulás lesz a Budakeszi Vadasparkba. Részletekről Derdák Andi néninél.

Jövő hét pénteken kezdődik a papírgyűjtés, készüljetek rá!

A heti műsort Kui Ákos szerkesztette

Ezzel elköszönünk ...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése