2014. november 25., kedd

December 1

Sziasztok, ez itt a sulirádió, megkezdjük adásunkat.

Ezen a héten Elzák, Melindák, Vivienek, Ferencek, Olíviák, Xavérok, Borbálák, Barbarák, Borókák, Vilmák, Miklósok, Dönizek, Ambrusok ünneplik névnapjukat. Sok szeretettel köszöntjük őket.

Ma beköszöntött a negyedik  "emberes"  hónap, a szeptember, október és november után a december.
 Szokás volt régen karácsony havának, télelő havának és álom havának is nevezni.
Ez a hónap a pihenés, megbékélés és a jó hangulat jegyében telt el, az emberek a családi tűzhely köré húzódtak, és élvezték a jól végzett munka megérdemelt gyümölcseit.

Jeles napok a héten:

Szombaton lesz Miklós-napja, ekkor fog jönni a jó gyerekekhez Szent Miklós, közismert nevén a Mikulás. Mürai Szent Miklós myrai püspök életéről több legenda ismert, ezekből alakult ki a Mikulás személye is.
Halhassatok meg egy ilyen legendát

A három lány kiházasítása

Egy szegény embernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Így az a sors várt rájuk, hogy hajadonok maradnak. Miklós elhatározta, hogy segít rajtuk, de szemérmességből vagy szerénységből ezt titokban tette. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába. Az elkövetkező években így tett a másik két lánnyal is, a harmadik évben azonban az apa megleste az adakozót, hogy megköszönje neki az ajándékot, de Miklós azt mondta, hogy egyedül Istennek tartoznak köszönettel.

Most híreink következnek:

A sulirádiót Kui Ákos szerkesztette.

Ezzel elköszön............



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése