2014. november 7., péntek

November 10.

Sziasztok, ez itt a sulirádió, megkezdjük adásunkat.


A héten a Rékák, Arielek, Mártonok, Martinok, Jónások és Renátók, Szilviák, Alízok, Albertek, Lipótok, Ödönök és Edmondok ülik névnapjukat, ezúton is szertettel köszöntjük őket.

A hét napjai közül kiemelkedik a holnapi Márton -nap és a csütörtöki Magyar Nyelv Napja


Márton napján Szent Márton püspökre emlékszik a keresztény világ, aki  a IV. században született Saváriában, ami ma Szombathely. Édesapja pogány római katonatiszt volt. 12 évesen ismerkedett meg a kereszténységgel és azzá is vált. Apja kívánságára azonban katonáskodott is. A legenda szerint egy este nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki és vertek meg. Saját köpenyét kardjával kettévágta, egyik felét a koldus vállára borította. Álmában Jézus jelent meg a koldusnak adott köpenydarabban.

Később Mártont püspöknek választották a franciaországi Toursban. A megtiszteltetés elől szerénysége miatt el akart bújni a libák óljába, de azok hangos gágogása elárulta a rejtekhelyét.

Faluhelyt több népszokás, hagyomány kapcsolódik ehhez a naphoz
E nap volt a fizetés, tisztújítás, jobbágytartozás lerovásának napja. A pásztorok végigjárták a házakat, köszöntőket mondtak és nyírfavesszőt ajándékoztak a gazdának, aki megőrizve azt, tavasszal az állatok kihajtásánál használta.

Dologtiltó nap is volt. Tilos volt e nap mosni, teregetni, mert a jószág pusztulását okozta volna.
Helyette lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben ehessenek, ihassanak. Úgy gondolták, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. A hiedelem szerint Márton az új bor bírája, mert ilyenkor már iható az új bor. E nap vágták le a tömött libát, mert úgy tartották: "Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik."

Időjárásjósló nap is: "Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható."
Ha a Márton napi lakomán elfogyasztott lúdnak fehér és hosszú a csontja, akkor havas lesz a tél, ha pedig barna és rövid a csontja, akkor sáros  - így tartották.


Csütörtökön lesz  a Magyar Nyelv Napja.  Ezt öt éve ünnepeljük, mert a Magyar Nyelv Múzeuma ezen a napon nyílt meg Széphalmon.

Most híreink következnek:
(Aktualitások)



Ezzel elköszön az iskolarádió......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése