2015. január 16., péntek

Január 19.

Sziasztok, ez itt a sulirádió, megkezdjük adásunkat.

Sára, Márió, Fábián, Sebestyén, Ágnes, Vince, Artúr, Zelma, Rajmund, Timót, Xénia és Pál névnapokat ünnepelhetünk a héten.

Elsner Sári nénit, és két Ágnest köszönthetünk itt, az iskolában a tanárok közt: Koloszár Ági nénit és Nádházi Ági nénit. Sok boldogságot kívánunk nekik, és mindenkinek, akinek a héten névnapja, esetleg születésnapja van.

És most tekintsük egy kicsit hátra, az elmúlt időkbe:

 - Holnap lesz 240 éve, hogy megszületett André Marie Amper, francia fizikus, aki tulajdonképp egy új tudományágat teremtett: az elektrodinamikát.. Nevét őrzi az áramerősség SI mértékegysége.

  - Csütörtökön a lesz Magyar Kultúra Napja, annak emlékére, hogy 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey a Himnuszt. A héten számos rendezvénnyel kapcsolódunk a naphoz, melyekről már pénteken is szóltunk, de a mai hírrovatban is megismételjük ezeket az információkat!


- De a csütörtöki Vince naphoz időjóslás is kapcsolódik. "Ha megcsordul a Vice, tele lesz a pince" -  mondták régen a falusiak. Ezalatt azt értették, hogy ha Vince napján enyhe az idő, olvadás van, akkor jó szőlőtermés várható őszre.


- Vasárnap Pál napja. Nyáron is van ilyen névnap, éppen az aratás idején, de a téli Pál nap jelentősége az, hogy a Biblia szerint ezen a napon történt meg a "pálfordulás" vagyis a keresztényeket üldöző, magas tisztséget betöltő, akkor még Saul nevet viselő későbbi tanítvány, a damaszkuszi úton találkozott Jézussal, és követőjévé, apostolává lett.

Most híreink következnek:
  • könyvtári hírek
  • Magyar Kultúra Napi rendezvények
  • Dök gyűlés, farsangi előkészületek egyebek
  • Elemgyűjtés 

A heti adást Edit néni szerkesztette.

Ezzel elköszön a sulirádió szerkesztősége, mindenkinek jó hetet jó munkát kívánunk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése