2015. február 27., péntek

február 23

Sziasztok, ez itt a sulirádió, megkezdjük adásunkat.

Január, február, jön a nyár, így szól a mondás, és valóban jön, hiszen vasárnap már március.
És jön Alfréd, Mirtill, Mátyás, Géza, Cézár, Edina, Ákos, Bátor, Elemér, Oszvald, Albin és Lea névnapja.
Köszöntjük őket!

És nézzük, miről nevezetes az év kilencedik hete!


Mindjárt a hétfő, amely a könyvnyomtatás  kezdetének 560. évfordulója. Johannes Gutenberg ezen a napon kezdte el nyomtatni az emberiség első nyomtatott könyvét, a 42 soros Bibliát.

Minden oldalra 42 sort nyomtatott, két hasábban. Mire elkészült a mű 641 lapot tett ki. Formájában nagyon hasonlított a kézzel írt könyvekre, a kódexekre.

Utólag festették meg az iniciálékat, és más díszítéseket. Az ekkoriban készült könyveket ősnyomtatványoknak nevezi az utókor. A munka 5 éven keresztül tartott, ezalatt rengeteg  új betűt kellett önteni, papírt és pergament vásárolni.

 Az így készült köteteket körülbelül 50%-kal olcsóbban lehetett adni, mint a kódexeket, ami vonzóvá tette a őket  a vásárlók számára. A könyvnyomtatás feltalálása tette lehetővé, hogy a könyv mindenki számára elérhető legyen.



Holnap Mátyás napja
A néphagyomány úgy tartja, ahol Zsuzsanna nem vitte el a fagyot, ott Mátyás töri meg a tél uralmát. Vagy ha jeget nem talál, akkor csinál.
 A halászoknak is jeles napja, ekkor kezdenek ívni a csukák. Az ezen a napon fogott csukát a nép "Mátyás csukájá"-nak nevezi, és egész évre bő hal-fogást ígér.


Vasárnap  a buszközlekedés megindulásának 100. évfordulóját ünnepeli fővárosunk, Budapest.

Most híreink következnek:

A heti adást Edit néni szerkesztette.

Ezzel elköszönünk a jövő heti viszont hallásig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése