2015. április 24., péntek

április 27.

Sziasztok, ez itt a sulirádió, megkezdjük adásunkat.

A héten köszöntjük a Zitákat, Valériákat, Pétereket, Katalinokat és Kittiket, Fülöpöket, Zsigmondokat, Tímeákat és Irmákat. Boldog névnapot kívánunk testnevelő tanárunknak, Péter bácsinak, és Nagyné Hajdú Tímea tanító néninek a 2.c-ből.

Ma  224 éve született a Morse- távíró és a Morse-ABC feltalálója, Samuel Morse, aki eredetileg nem tudós, hanem t festőművész volt.

Holnap lesz 160. éve, hogy meghalt Pató Pál. Meglepő, hogy létező személyről van szó mert azt gondoltuk, hogy ő csak Petőfi Sándor képzeletének szüleménye. De nem, mert a költő egy, a valóságban is  élő emberről mintázta meg a semmittevő köznemes figuráját.  Pató Pál születési ideje ugyan nem ismert, de azt tudjuk róla, hogy Esztergom vármegye alszolgabírója és  Szőgyén község jegyzője volt. 1848-ban ő szervezte meg a helyi nemzetőrséget.

Szerdán lesz a 70. évfordulója annak, hogy az Amerikai seregek felszabadították a dachaui haláltábort.

De ez a nap 1982 óta a Táncművészet Világnapja is.

Egy nappal később, április 30.-án, ami most csütörtökre esik, Adolf Hitler öngyilkos lett földalatti bunkerében.

Szintén Csütörtökön a Méhek Napja Magyarországon. A nap célja, hogy a méhészeti termékek jótékony hatását minél többen megismerjék országszerte, és hatékonyan alkalmazzák a táplálkozásban, gyógyításban a méhek által előállított mézet és más járulékos anyagokat.

Pénteken már május elseje, a munka ünnepe, amit remélhetően aktív pihenéssel sikerül majd megünnepelnünk, mert ez a nap 1946 óta munkaszüneti nap.


Vasárnap a Nemzetközi Sajtószabadság Napja, mivel az ENSZ közgyűlése május harmadikát azzá nyilvánította annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a szabad sajtó fontosságára és hogy emlékeztesse a kormányzatokat a szabad vélemény nyilvánítás jogára és annak betartására.

Most híreink következnek:

A heti adást Edit néni szerkesztette.

Ezzel elköszön a sulirádió szerkesztősége, jó munkát mindenkinek erre a rövid hétre....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése