2015. december 1., kedd

November 7.

Sziasztok ez itt a sulirádió megkezdjük adásunkat!
                  
Ezen a héten az Ambrus;Ambrózia;Mária;Emőke;Natália;Valéria;Judit;Lívia;Árpád;Gabriella;Franciska;
Luca;Otília nevűeket ünnepeljük. Külön szeretettel köszöntjük Mikola Marika nénit, aki a többségtől eltérően decemberben ünnepli a névnapját.

Jeles napok a héten:
A legnevezetesebb a vasárnapi Luca nap,Szent Lúcia ünnepe. Ő  egy előkelő szicíliai családban nevelkedett sok évszázaddal ezelőtt. A keresztény hitre tért szép fiatal leány szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse, majd mártírhalált halt hitéért. Példamutató tisztasága és alázatos élete folytán nevét a fény (lux) szóval is kapcsolatba hozták.

A december 13-án tartott ünnepnap a karácsonyi ünnepkör részének számító nap. Magyar nyelvterületen „gonoszjáró nap”-nak is tartják, ezen a napon különösen a boszorkányok rontása ellen kell védekezni Így névnapjához több népszokás is kapcsolódik. Például: Luca-napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek.Ekkortájt készült a Luca széke is, amelyet bonyolult előírások szerint, több napon át kellett készíteni.


A széknek olyan erősnek kellett lennie, hogy egy férfiember súlyát megtartsa. December 26-án az éjféli misére a „mesterek”, (rendszerint fiatal emberek), a kabátjuk alá rejtve lopták be a templomba a széket, majd ráállva, megláthatták a boszorkányt. A boszorkányok ilyenkor szarvakat hordtak és emiatt a templomkapun belépve a fejüket le kellett hajtaniuk. A Luca székén állva éjfélkor viszont felismerték őket. Ezután a fiatalembereknek el kellett menekülniük, nehogy a boszorkák széjjeltépjék őket.

 A menekülők a zsebükben mákot vittek, hogy menekülés közben elszórhassák. A boszorkányoknak a mákszemeket fel kellett szedegetniük és így nem tudták elkapni a fiatalokat. A Luca székét aztán otthon tűzre vetették, a tűzben a sok kis fadarab sikoltozni kezdett és ha csend volt karácsony hajnalán, még hallhatták a boszorkányok a fadarabok jajgatását is, mert ez a tűz a boszorkák végét jelentette. Ezután a kulcslyukba fokhagymát kellett dugni, a kést a bal ajtófélfába vágnia, a söprűt pedig keresztbe állítania, hogy minden rontástól védve legyen.

Most híreink következnek:

Elsőként egy könyvsorozatra hívjuk fel az érdeklődők figyelmét. Aki szerette az Indiana Jones filmeket,vagy Az elveszett ereklyék fosztogatói filmsorozatot, annak bizonyára kedvére lesz a Talizmán könyvek négy kötete, amelyben a föld négy egzotikus helyén a kincsvadászok és a régészek, egymással versenyezve akarnak nyomára jutni a Hold istennő  világban szétszórt, talizmánjainak. És ahogy az már ilyenkor lenni szokott, a négy ereklye együttléte különös események elindítója lehet. keressétek a könyvtárban a Talizmán sorozatot!

Ma 14 órakor tartjuk a könyvtárban valamennyi felsős évfolyam részére a könyvtárhasználati háziversenyt. Még nem adta le minden osztály a nevezését, ezért kérjük, hogy ahol elmaradt, most pótolják, hogy tudjuk, hány résztvevőre számítsunk.


A heti adást Kui Ákos És Kótai Erik szerkesztette.

Ezzel elköszönünk, ...


 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése