2016. január 15., péntek

Január 18.

Sziasztok ez itt a sulirádió, megkezdjük adásunkat.

Ezen a héten a Piroska, Sára, Márió, Fábián, Sebestyén, Szebasztián, Ágnes, Vince, Artúr, Zelma, Rajmund, Emerencia és Timót nevűeket köszöntjük. Külön szeretettel köszöntjük Sári nénit, a 3. osztályosok osztályfőnökét, valamint Nádházi Ági nénit és Koloszár Ági nénit, felsős tanárainkat.


Jeles napok a héten:

Péntek a magyar kultúra napja. 1989 óta ünnepeljük meg annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Ma van Piroska napja. A Magyar Katolikus Egyház Piroskát ókeresztény vértanúnak tekinti, a névnapjához időjárási jóslat fűződik: "Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy!" Néhány területen úgy tisztelték meg Piroska napját, hogy igahúzó állatot egyáltalán nem fogtak be, nem dolgoztatták őket ezen a napon. A házasodni vágyó lányok ezen a napon piros kendőt kötöttek a nyakukba, fejükre, ezzel jelezték, hogy még ebben az évben férjhez mennek. Egyébként pedig a Piroska nap előre jelzi, hogy a kemény téli időszak vége közeleg. A legenda szerint még a kőbálványok is ledőlnek imájára.
 
Szombaton van Kempelen Farkas születésnapja. Kempelen Farkas  magyar tudós, sokoldalú tehetség volt. 1770 táján elsőként a világon beszélőgépeket szerkesztett. Újabb találmánya volt a gőzkondenzátorral tervezett gőzgép. Másik híres találmánya a sakkozógép, melyet 1769-ben készített.
 
Most híreink következnek:
 
A sulirádiót Kui Ákos és Lisztes Krisztián szerkesztette.
 
Ezzel elköszön... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése