2016. január 18., hétfő

Január 25.

Sziasztok ez itt a sulirádió megkezdjük adásunkat!

Ezen a héten a Pál,Vanda, Paula, Titanilla, Angelika, Angyalka, Károly, Karola, Adél, Martina, Gerda és Marcella nevűeket köszöntjük.

Jeles napok a héten:

Ma van Pál napja. A bibliai elbeszélés szerint úgy  kétezer évvel ezelőtt egy Saul nevű ifjú Jeruzsálemből Damaszkuszba tartott, hogy Jézus követőit üldözőbe vegye és kivégeztesse.  Ám minden másképpen történt, mint ahogy elképzelte.

Az úton megjelent neki Jézus, s megkérdezte tőle: „Saul, Saul – miért üldözöl engem?” Saul összeomlott, tehetetlenné vált, megvakult, s magába fordult, majd egy bizonyos idő elteltével tanítvánnyá akart lenni. Jézus követőjévé, tanításainak hirdetőjévé, azaz apostolává lett. Ezt nevezi a népnyelv pálfordulásnak.Időjárás jóslás is kapcsolódik Pál napjához. A néphit szerint ha a „pálforduló” napján süt a nap, akkor még hosszú kemény télre kell számítani.

Szerda a holokauszt emléknapja. 1945. január 27-én az első ukrán front néhány katonája lépett be elsőként az auschwitzi haláltábor kapuján. A látvány borzalmas volt. Halottak mindenütt, az élők pedig emberi roncsok voltak csupán. 1942–45 között majd 2 millió ember pusztult el a legnagyobb náci haláltáborban. 2006-tól január 27. – az ENSZ határozata alapján – a holocaust nemzetközi emléknapja. A világon mindenütt megemlékeznek a népirtás áldozatairól, a körülbelül 6 millió emberről, aki már soha nem térhetett vissza az életbe.

Most híreink következnek:

A heti adást Kui Ákos és Kótai Erik szerkesztette.

Ezzel elköszön....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése