2016. december 18., vasárnap

December 19.

Sziasztok, ez itt a sulirádió, megkezdjük adásunkat.


A naptári év utolsó előtti hetén szeretettel köszöntjük a Violákat és Violettákat, a Teofilokat, Tamásokat, Zénókat, Viktóriákat, Ádámokat, Évákat, és Eugéniákat. Boldog névnapot kívánunk nekik.
Külön szeretettel köszöntjük Virág Éva nénit, a 3.d osztályfőnökét, Papik Éva nénit, a 3. b. osztályfőnökét, valamint Mák Éva nénit angol tanárunkat.

Jeles napok a héten:

Szerda, december 21. a téli napforduló napja. Ez egyben a csillagászati téli időszámítás kezdete is. Ezen a napon a leghosszabb az éjszaka, és legrövidebb a nappal itt nálunk, az északi féltekén. Ezt követően, ahogy az öregek szokták mondani, egy - egy tyúklépéssel növekszik a világosság ideje.


A legtöbb kultúrában számos népszokás kapcsolódik ehhez az időszakhoz, melyeket ünnepek is kísérnek. Az ókori Rómában a Szaturnália ünnep, a zsidóságnál a Hanuka, a keresztény világban a karácsony. Közös bennük a fény tisztelete, az ajándékozás öröme, és a közös lakomák a családdal, barátokkal.


Csütörtökhöz kapcsolódva  Mátyás király és Beatrix királyné budai házasságkötésének 540. évfordulóját, Ludwig van Beethoven VI. szimfóniájának 208 évvel ezelőtti bemutatóját, Puccini, olasz zeneszerző születésének 158. évfordulóját, és ahogy a jelenhez közelítünk, a híres magyar filmrendező, Várkonyi Zoltán. Egy magyar nábob és a Kárpáthy Zoltán című, Jókai művekből készült filmjei bemutatójának 50. évfordulóját említhetjük.


A hét legjelesebb napjai szombaton és vasárnap lesznek. Szombaton karácsony előestéje, szenteste, vasárnap pedig karácsony első napja.  Ez a legnagyobb keresztény ünnep húsvét után, amellyel Jézus Krisztus születésére emlékezünk. Assisi Szent Ferenc az ünnepek ünnepének tartotta, és sok, nem keresztény ember is ünnepli, a szeretet ünnepeként.

Most híreink következnek:

Ezzel elköszön az iskolarádió 2016. évi utolsó adása, mindenkinek áldott, békés karácsonyt kívánunk!

Sziasztok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése