2014. október 17., péntek

Október 13.

Sziasztok, ez itt a sulirádió meg kezdjük adásunkat!

Első, hagyományos októberi adásunkkal jelentkezünk, hiszen a múlt héten, október első hétfőjén az Aradi Vértanúkra emlékeztünk rendkívüli adás keretében a 6.a osztályosok közreműködésével.

A héten a Kálmánok,Edék,Helének, Helénák,Terézek,Teréziák,Gálok,Auréliák,Hedvigek, Hédik, Lukácsok és a Nándorok ünneplik névnapjukat.Szeretettel köszöntjük őket.


Ma a második októberi teljes hetünket kezdjük, itt az idő, hogy néhány szót ejtsünk erről a hónapról!

Nálunk régen az októbert Mindszent havaként vagy Őszhóként ismerték.

Az európai népek körében az október - hasonlóan a szeptemberhez - elsősorban a betakarítás, a szüret időszaka, de számos egyéb mezőgazdasági tevékenységre is ilyenkor kerítenek sort. Ekkor van az őszi vetés ideje is.

E hónap ünnepei a márciusi jeles napok tükörképei. Tehát a halász, a hajós márciusban vízre tolt hajóját ekkor vontatta partra, a földművesek a márciusban elővett s az egész nyáron és ősszel használt szerszámait most eltette. Számos népszokás, hiedelem kapcsolódik a betakarítás, a szüret hónapjára.

A szerdai Teréz nap például  hagyományosan a szüret kezdete. Bácskában és a Bánságban egykoron dologtiltó nap volt, amikor az asszonyok nem moshattak, és kenyeret sem süthettek.

Szombaton, Lukács napján Szent Lukács evangélistára emlékezik a katolikus világ. Őt tartják az Újtestamentum harmadik és ötödik könyve szerzőjének. A Biblia azt írja róla, hogy orvos volt, ezért a doktorok és a sebészek, valamint a kórházak és a gyógyfürdők védőszentjeként tisztelik. A keresztény hagyomány szerint ő volt az első, aki lefestette Szűz Mária, Péter és Pál képeit, emiatt a művészek pártfogójának is tekintik.

A héten többek közt még a Látássérültek Nemzetközi Napja, a Kenyér Világnapja, Élelmezési Világnap érdemel említést.

A mai nap sajnálatos aktualitása az is, hogy ma 38 éve fedezték fel azt az ebola vírust, amely napjainkban a világ több országában is veszélyezteti az emberek életét, egészséget.


Most híreink következnek: ( Nem előre szerkesztett, aktuális események)

A heti adást Edit néni szerkesztette

Ezzel elköszön az iskolarádió szerkesztősége, mindenkinek eredményes hetet kívánunk!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése