2014. október 17., péntek

Október 20.

Sziasztok, ez itt a sulirádió, megkezdjük adásunkat!


Köszöntjük a Vendel, Orsolya, Előd, Korinna, Gyöngyi, Salamon, Blanka, Bianka, Dömötör és Armand névre hallgatókat, mer a héten ők ünneplik névnapjukat.

Jeles napok a héten

Ma van Vendel napja.  Szent Vendel a pásztorok védőszentje. Állattartó vidékeken ünnep ez a nap. Nem dolgoztatták az igásállatokat, a gazdák meg zeneszóval mulattak egész nap. A pásztorcsaládokban gyakori volt a Vendel keresztnév.

Holnap Orsolya nap, amit a Somló vidéken szüretkezdő napnak tartottak, és híres szüreti mulatságokat rendeztek ilyenkor.

A péntek - október 24- az Origami Világnapja. 1898-ban ezen a napon született Lilian Oppenheimer, aki az angol és az amerikai origami szövetség megalapítójaként világszerte népszerűsítette ezt a művészeti ágat, ami nem más , mint a papírhajtogatás művészete. A japán eredetű művészeti ág mára az egész világon elterjedt.


 Ott a hagyomány úgy tartja, hogy aki meghajtogat ezer papírdarvat, annak az istenek teljesítik egy kívánságát. A 14 esztendős Szadako, aki pár évesen túlélte az atombomba pusztítását, majd tíz évvel később sugárfertőzés miatti leukémiát kapott, azt kívánta, hogy meggyógyulhasson. Sajnos életében nem sikerült mind az ezer darvat elkészítenie. A hiányzó madarakat osztálytársai hajtogatták meg és helyezték el sírjára. A teljes történetet Karl Bruckner: Szadako élni akar című könyvében olvashatjátok. Keressétek a könyvtárban.!


A vasárnapi Dömötör nap is pásztorünnep. Dömötört, a keleti egyház szentjét, a juhászok pártfogójának tartják. Juhászújévnek is nevezik e napot, mert ezen a napon számoltatták el, vagy hosszabbították meg a juhászok szolgálatát, a juhászok a plébánia udvarán birkapaprikást főztek, a juhásznék bélest sütöttek.
Az Alföldön ezen a napon állatvásárokat, többnapi mulatságokat tartottak. (Hortobágyon, Szegeden juhásztort, juhászbált rendeztek).Időjárásjósló nap, az e napi hideg szelet a kemény tél előjelének tartották. 


Most híreink következnek: 
(nem előre szerkesztett rovat)

A heti adást Edit néni szerkesztette.

Ezzel elköszönünk, ....


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése