2014. október 22., szerda

november 3.

Sziasztok, ez itt a sulirádió, megkezdjük adásunkat.

Reméljük, mindenki kipihente magát az őszi szünet alatt és újult erővel jött ma iskolába.

A hét névnapjai: Győző, Hubert, Károly, Imre, Tétény, Lénárd, Rezső, Csenger, Zsombor, Tivadar és Szibilla. Szeretettel köszöntjük őket.

A Szibillák Apollón isten papnői voltak. Az 1900-as években szórványos név volt, manapság nem szerepel a 100 leggyakoribb név közt, mi is mint érdekességet említjük most meg.
A név jelentése: Isten tanácsa, valószínűleg ezeket a Szibillák nyilatkoztatták ki.
Az időszámítás előtt a római birodalomban élt egy ilyen nevű jósnő, aki kilenc könyvben foglalta össze próféciáit, ezek voltak a Szibilla könyvek.

November havába léptünk. Az őszi hónapok közül általában ez a legködösebb, a legcsapadékosabb. A szántóföldekről betakarítják az utolsó terményeket is, és a hónap vége már a báloké. Az első hó is november vége felé szokott leesni. A falun élő, gazdálkodással foglalkozó emberek ez idő tájt csak a ház körüli munkákkal foglalatoskodnak.
 
 A meteorológusok Őszutó-ként tartják számon, a régi Székely-Magyar naptár szerint Enyészet havának nevezik, eleink a Disznótor hava elnevezést használták novemberre, a hónap régi magyar (katolikus) neve pedig Szent András hava. A Nap novemberben a Nyilas jegyébe lép.

Jeles napok a héten:

Ma van a Magyar Tudomány Napja, 1997 óta, annak emlékére, hogy 1825-ben ezen a napon gróf Széchényi István felajánlotta birtokainak egyéves jövedelmét a Magyar Tudós Társaság - ma Magyar Tudományos Akadémia - megalapítására.

Kedden lesz a 70. évfordulója annak a tragikus eseménynek, hogy fölrobbant a forgalommal zsúfolt Margit híd pesti szakasza. Egy utasokkal zsúfolt villamos szerelvény és több gépjármű zuhant a Dunába, sok utas és járókelő lelte halálát a jeges vízben.


Végül a Szulejmán tv. sorozat rajongóit tudatjuk arról, hogy csütörtökön  lesz 520 éve, hogy I. Szulejmán lett a török birodalom 10. szultánja.

Most híreink következnek: (aktualitások)

Ezzel elköszön az iskolarádió....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése