2015. május 7., csütörtök

Május 11.

Sziasztok, ez itt a sulirádió, megkezdjük adásunkat.

Ezen a héten a Ferenc, Fábiusz, Pongrác, Szervác, Imola, Bonifác, Gyöngyi, Zsófia, Szonja, Botond, Mózes, Paszkál és Ditmár nevűeket köszöntjük. Külön szeretettel köszöntjük Zara Gyöngyi nénit.

Jeles napok a héten:

Pénteken van a család nemzetközi napja. 1994-ben az ENSZ május 15-ét család nemzetközi napjává nyilvánította. A felhíváshoz Magyarország is csatlakozott. A kezdeményezés a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb „intézményére” irányítja.

Kedden kezdődnek a fagyosszentek. A fagyosszentek a magyar népi hagyomány szerint a Pongrác, Szervác, Bonifác napok, valamint Orbán napjának a közös elnevezése. A várható májusi fagyok miatt a kényesebb növények palántáit csak a fagyosszentek után ültették ki a szabadba. Egy népi magyarázat szerint „Pongrác kánikulában subában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsipkedték a szúnyogok – ezért haragusznak ránk, emberekre és évről évre visszajönnek, hogy bosszantsanak bennünket”. E napokhoz időjóslatok is kapcsolódtak: például úgy tartották, ha fagyosszentekkor nagy a hideg, akkor rossz termés várható. Több vidéken is azt tartották, hogy ha az időjárás felhőtlen, akkor jó bortermés várható.

Most híreink következnek:

Közeledik a tanév vége, és a könyvtári könyveknek mind vissza kell kerülnie a könyvtárba. Akinél már több, mint két hete vannak könyvtári könyvek, sürgősen hozzák vissza azokat, különösen azért, mert jönnek az erdei iskolák, amikor több osztály is egy - egy hétig távol lesz. Aki tankönyvet kölcsönzött, az ráér még, csak az utolsó héten kell leadni azokat.

A heti adást Kui Ákos szerkesztette.

Ezzel elköszön a sulirádió szerkesztősége, eredményes hetet kívánunk mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése