2015. október 12., hétfő

október 19.

Sziasztok ez itt a sulirádió megkezdjük adásunkat.

Ezen a héten Nándor, Vendel, Orsolya, Előd, Gyöngyi, Salamon, Bianka és Blanka nevűeket köszöntjük. .Külön szeretettel köszöntjük a Kócso Gyöngyi nénit a 2. d tanítóját és és Zara Gyöngyi nénit fejlesztő tanárunkat.

Jeles napok a héten:

Holnap Vendel napja, melyhez több népszokás is kapcsolódik.  Szent Vendel a pásztorok égi patrónusa, akinek nagy tiszteletét mutatta az a sok szobor, amit tiszteletére a falvak szélén állítottak föl, és azok az oltárok, amik az állattartásból élő vidékek, így leginkább az Alföld templomait díszítik. Napját munkaszünettel tisztelték meg, az állatállományban fejét felütő betegség ellen hozzá könyörögtek vagy éppen haragját látták a bajban. Ha nem már előbb Mihálykor, akkor ezen a napon számoltak el a gazdáknak a nyájjal s kapták meg cserében fizetségüket.


Ahogy Szent Vendel a pásztorok, úgy Szent Orsolya a  takács - és szabó céhek patrónusa volt. Hozzá igazították a mezőgazdasági munkák egy részét is. A Somló -hegyen, Kőszeg környékén Orsolya napján kezdődött a szüret és ekkor szedték fel az asszonyok a káposztafejeket is a földekről, mert attól tartottak, hogy nagy esőzések jönnek, és a káposztafejek kirepednek, tönkremennek.

Pénteken emlékezünk az 1956-os forradalomra és szabadságharcra. Az 1956-os forradalom és szabadságharc Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt.

Most híreink következnek:


Edit néni kéri az alsós tanítókat, hogy könyvtárhasználati órára egyeztessenek időpontot vele.

Ne felejtsétek el, hogy csütörtökön ünnepély, készítsétek elő az ünneplő ruhákat, hogy az ünnepnek megfelelő öltözékben vehessetek részt az eseményen.

Az iskolai könyvtárak világnapja október 31. Ebből sz alkalomból a mai napon hirdetjük meg az "Ezt olvastam ebben a hónapban" című olvasási versenyt, amire bárki benevezhet. A  versenyhez adatlapot a könyvtárban lehet igényelni. Rá kell  majd vezetni az elolvasott könyvvel kapcsolatos néhány adatot és  a könyvtárban kell leadni is. Minden hónapban egy - egy lapra kell ráírni, mit olvastál. Ha kihagysz egy vagy akár több hónapot, akkor is versenyezhetsz tovább. Év végéig gyűjtitek a pontokat, a legtöbbet olvasó gyerek lesz az év olvasója és könyvjutalomban részesül majd. Amit a szünetben olvastok, az már számít a versenyben, szünet után kérhettek adatlapot, amire felírhatjátok az adatait.

És végül a hét legjobb híre. Pénteken kezdődik az őszi szünet. előtte csütörtökön jövünk utoljára iskolába, és az első tanítási nap a szünet után november 2. hétfő.

A heti adást Kótai Erik és Kui Ákos szerkesztette.

Ezzel elköszön...

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése