2015. november 2., hétfő

Sziasztok ez itt a sulirádió megkezdjük adásunkat.

Ezen a héten a Tivadar, Réka, Márton, Jónás, Renátó, Szilvia, Aliz, Albert és Lipót nevűeket köszöntjük.

Jeles napok a héten:

Márton napjához, november 11-hez számos népszokás, néphit kapcsolódik Magyarországon, melyek egyrészt Szent Márton és a ludak legendájához kötődnek, másrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez.

Szent Márton a Római Birodalom területén, Savariában (ma Szombathely) született a Kr. u. 316-ban. Apja jómódú, pogány katonatisztként szolgált, s jutalomból Itáliában kapott birtokot, a család így ott telepedett le.

A feljegyzések megemlítik segítőkészségét, jóindulatát. Egy téli este éppen kilépett Amiens kapuján, amikor nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki és vertek meg. Saját köpenyét kardjával kettévágta, egyik felét a koldus vállára borította. Álmában Jézus jelent meg a koldusnak adott köpenydarabban.

 371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott megválasztása ellen. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal. Fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítette. Életét csodák, gyógyulások kísérték.

Most híreink következnek:

A sulirádíót Kótai Erik és Kui Ákos szerkesztette.

Ezzel elköszön...







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése