2016. október 13., csütörtök

október 17



Sziasztok ez itt a suli rádió megkezdjük adásunkat!

A hét ünnepeltjei: Hedvig, Hédi, Lukács, Nándor, Vendel, Orsolya, Előd, Korinna, Gyöngyi.
Sok boldogságot kívánunk nekik.Külön köszöntjük Zara Gyöngyi nénit szeretett
fejlesztőpedagógusunkat és Deák Hedvig nénit a 3.a tanítóját.

Jeles napjaink a héten.

A mai nap a szegénység elleni küzdelem világnapja

Kedden, Lukács napján, a magyar festészet napja lesz. Azért ezen a napon, mert szent  Lukács a  festők védőszentje.

Szerdán lesz 60 éve, hogy Moszkvában harckészültséget rendelnek el a Magyarországon állomásozó szovjet hadtesteknél, és a balti körzeti,  a magyar forradalom leverésében később részt vevő 7. légideszant–gárdahadosztálynál is.

Csütörtökön Vendel nap, melyhez számos népszokás kapcsolódik. A nap Szent Vendel emléknapja, aki a mondák szerint ír királyfi volt, de hazáját elhagyva Rómába zarándokolt, és ott koldulásból tartotta fen t magát, majd később pásztornak állt.

 Azóta őt tartják a pásztorok védőszentjének, és a falvak szélén, a legelők határán szobrokat állítottak neki, hozzá könyörögtek, ha betegség ütötte fel a fejét az állatok között. Neve napját szentmisével, munkaszünettel, búcsúval, vidám pásztorünneppel tisztelték meg.

A Vendel napi szentmise után a templomból szenteltvizet vittek haza, és azt az állatok ivóvizébe öntötték, hogy Szent Vendel megóvja a jószágokat a betegségektől.

Szombaton lesz 10 éve, hogy elpusztult Mancs, a világhírű német juhász kutya, aki minden idők legjobb magyar mentőkutyája volt. Emlékét szobor őrzi Miskolc belvárosában.

Vasárnap az 1956-os forradalom 60. évfordulójára emlékszik az ország. Pénteken mi is ünnepelünk majd. a részletekről  később tájékoztatunk benneteket.

Most híreink következnek: 

A heti adást Győrfi Dóri és Orsós Virág szerkesztette.


Ezzel elköszönünk....
Sziasztok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése