2016. október 6., csütörtök

Október 10.

Sziasztok, ez itt a sulirádió, megkezdjük adásunkat!

A hét ünnepeltjei: Gedeonok, Brigitták, Gitták, Miksák, Kálmánok, Edék, Helének, Helénák, Terézek, Teréziák, Gálok és Aurélok. Szeretettel köszöntjük azokat, akik ezeknek a neveknek valamelyikére hallgatnak.


Jeles napok a héten:


A mai naphoz kapcsolódó népszokás volt régen, hogy a háziasszonyok nyírfaágat tettek a kotlós fészkébe, hogy ha kikelnek a csibék, el ne pusztuljanak.

 Szerdán lesz az évfordulója annak, hogy 1492-ben Kolumbusz Kristóf felfedezte Amerikát.

Csütörtökön lesz 40 éve, hogy 1976-ban  elektronmikroszkóppal meglátták a világszerte rettegett Ebola-vírust.

Az ebola zoonózisssal, azaz állatról terjed emberre.  Vérzéses láznak is nevezik, jelenleg még nem gyógyítható. A Kongói Demokratikus Köztársaság területén, az Ebola folyó völgyében tört ki az első, ismert járvány, innen kapta a nevét a vírus és a betegség. A feltételezések szerint a fertőzött majmokról terjedt át az emberre. Afrikában a mai napig sok piacon kínálnak majomhúst, amit az ottaniak szívesen meg is vesznek, és el is fogyasztják.


Pénteken lesz a 90. évfordulója annak, hogy 1926-ban Alan Alexander Milne Micimackó című regénye első kiadása megjelent.

Szombaton  Teréz nap. Baranyában szüretkezdő napként tartják számon. Teréz napja Bácskában és Bánátban asszonyi dologtiltó nap. Ilyenkor nem szabad mosni, kenyeret sütni. Az idősebb generáció tagjai a mai napig betartják a tilalmat.

Vasárnap lesz a kenyér világnapja, amely egyben a világélelmezés napja is.       

Most híreink következnek:

A heti adást Balog Péter szerkesztette.

Ezzel elköszönünk, mindenkinek eredményes hetet kívánunk.

Sziasztoook!



· 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése