2016. október 27., csütörtök

November 7.

Sziasztok, ez itt a sulirádió, megkezdjük adásunkat.

Rezső, Zsombor, Tivadar, Réka, Márton, Martin, Jónás, Renátó és Szilvia névnapokat találtunk a heti naptárban. Szeretettel köszöntjük azokat, akik a felsorolt nevek valamelyikét viselik.

Jeles napok a héten:

 Ma 206 éve, hogy megszületett Erkel Ferenc a Himnusz zeneszerzője.  Erkel emlékére November 7. a Magyar Opera Napja.

Szerdán a márciusban elhunyt egyetlen magyar irodalmi Nobel díjasra, Kertész Imrére emlékezhetünk. 1929. november 9-én született, most lenne 87 éves, ha megérte volna ezt a napot. Az irodalmi Nobel díjat 2002 októberében vehette át első magyarként az írók között.

Pénteken, Márton napján Szent Márton püspökre emlékszik a keresztény világ.  A Szombathelyi születésű, később francia püspökké lett Mártonról két legenda is szól. Az egyik szerint a római légió katonájaként egyszer egy nélkülöző koldussal találkozván kardjával kettévágta a köpenyét, és a felét a koldusnak adta.

A másik legenda úgy szól, hogy amikor püspökké akarták választani, szerénységből elbújt a liba ólba, mert méltatlannak gondolta magát ehhez a tisztséghez. A libák hangos gágogása azonban elárulta őt, nem sikerült elrejtőznie.  Ezért, a libák elleni bosszúból kerül ezen a napon, sok helyen libapecsenye az asztalra.

Márton napjához számos népszokás kapcsolódik; a Márton napi liba- lakoma, időjósló szokások, ajándékozás, és lámpás felvonulások.

November 13. az idén vasárnapra esik. Ez a nap a Kedvesség Világnapja.   Egy Japán mozgalomból nőtte ki magát  a nap, melynek neve „Apró kedvesség” volt.  1998 óta létezik, célja, hogy előhívja az emberekből a kedves viselkedést, amelytől mindenkinek élvezhetőbb lesz az élete.

Hogy mi lehet kedvesség?

- átadod a helyed a villamoson,

- köszönsz a szomszédnak,

- útbaigazítasz egy turistát,

- átkísérsz valakit az úton,

- pár forinttal segítesz egy hajléktalannak,

- jótékony akcióban veszel részt…

Mark Twain, A Tom Sawyer  és a Huckleberry Finn írója így fogalmazta meg: "A kedvesség egy olyan nyelv, amit a süketek hallanak, a vakok pedig látnak..."

Most híreink következnek:


Ezzel elköszön az iskolarádió szerkesztősége…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése