2014. március 28., péntek

Március 31.

Sziasztok, ez itt a sulirádió, megkezdjük adásunkat.

A hónap utolsó napján szeretettel köszöntjük Árpád, Benő, Hugó, Áron, Buda, Richárd, Izidor, Vince, Vilmos és Bíborka nevű ismerőseinket.


Holnap bolondok napja lesz.Az „áprilist járatás”, „április bolondja” az ókori tavaszkezdő tréfás örömünnepekre vezethető vissza. Hozzánk talán német közvetítéssel került. Erre vall, hogy elsősorban városi és gyermekmulatság, a felnőtt falusi nép körében sohasem gyökeresedett meg. az iskolákban ilyenkor gyakran tartottak fordított napot, amikor a gyerekek tanítottak a tanárok helyett. holnap jó lesz vigyázni, nehogy valaki lóvá tegyen benneteket.

A néphagyomány szerint április 1-je az indás növények vetőnapja volt, minden más munka végzésére szerencsétlennek tartották ezt a napot, mert a nép úgy hitte, Júdás ezen a napon akasztotta fel magát . Júdás kötelét azonosították az indával, innen a szokás.

A szerda a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja
1967 óta tartják világszerte a Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa által szervezett ünnep célja, hogy a gyermekekkel megszerettessék az olvasást, a könyveket. Minden évben más-más ország vállalja az eseménysorozat szponzorálását, nevezetesen az adott ország megfogalmazza a nap jelmondatát, felkér egy neves írót, hogy ez alkalomból küldjön üzenetet a világ gyermekeinek, s egy képzőművészt, hogy tervezzen plakátot. 2001-ben Magyarország szervezte a központi rendezvényeket.

Pénteken  Nemzetközi Párnacsata Nap lesz. azt hisszük, ehhez nem kell kommentár, mindenki tudja, miről van szó. 2006-tól szerveznek világszerte nyilvános párnacsatákat, melyek a Nemzetközi Párnacsata Napban egyesültek.

Ne feledkezzünk meg a szombati Vincéről sem.  Szent Vince a szőlészek, borászok védőszentje, és úgy tartja a népi mondás: "Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince"  azaz, ha  a következő hetekben nem sújtja komoly fagy a szőlőket, vidám szüret várható, s bőségesen lesz bor. Igaz, ez a január 22-i Vince napkor mondták, de a jó idő áprilisban is csak használ a szőlőnek, bornak.

 Most híreink következnek:

A heti adást Kui Ákos szerkesztette.

Ezzel elköszönünk, mindenkinek eredményes hetet kívánunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése