2014. március 7., péntek

március 10.

Sziasztok, ez itt a suli rádió, megkezdjük adásunkat.

Ezen a héten az Ildikók, Melisszák, Szilárdok, Borsikák, Gergelyek, Krisztiánok, Ajtonyok, Matildok, Tildák, Kristófok, Henrietták, Vidorok ünneplik névnapjukat. Sok szeretettel köszöntjük őket. Külön szeretettel köszöntjük Nyíri Ildikó nénit takarító néninket , valamint  Kissné Molnár Ildikó néni és Gergő bácsi tesitanárainkat.

Jeles napok a héten:

Szerdán, Gergely napján tartották régen faluhelyt a  Gergely járást. A februári Balázs a diákság, Gergely pedig az iskolák pártfogója volt.  Ilyenkor a nebulók végiglátogatták a falu házait, adományokat kérve a tanító és az iskola számára. A szokás abban az iskolai ünnepségben gyökerezik, amelyet IV. Gergely pápa rendelt el 830-ban I. Szent Gergely tiszteletére.

A népi időjóslás is megemlékezik erről a napról.Ismert szólás van arra, ha ezen a napon esik a hó: “Megrázza még szakállát Gergely.” 

Szerdán lesz 80 éves Moldova György magyar író, újságíró.

 Pénteken lesz a Nemzetközi  Pí Nap.Ez az ünnep   a matematika egyik leghíresebb számának, a  π számnak az ünnepe. A π-napot 1988 óta március 14.-én ünnepelik, mivel a hónap számjegye a 3  és a nap száma a 14, a matematikai π érték számaival megegyezik.

Szombaton lesz március 15-e, a magyar forradalom és szabadságharc emlékünnepe, amit pénteken fogunk megünnepelni az iskolában. Arra kérünk mindenkit, hogy készítse elő ünneplő ruháját és a kokárdát.

A  szombat egyben   a magyar sajtó napja, ami  1990 óta, minden év március 15.-én  megtartott ünnepnap. 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit, a 12 pontot és a Nemzeti dalt. 1848. március 15-én hirdették ki a polgári sajtószabadságot, majd április 11.- én törvénybe  foglalták.



Most híreink következnek:

A suli rádiót Kui Ákos szerkesztette.

Ezzel elköszön a sulirádió szerkesztőség, mindenkinek eredményekben gazdag iskolahetet kívánunk.



  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése