2016. szeptember 29., csütörtök

Október 3.

Sziasztok, ez itt a sulirádió, megkezdjük adásunkat.

A hét ünnepeltjei: Helgák, Ferencek, Edvinek, Zórák, Aurélok, Galinák, Brúnók, Renáták, Amáliák, Koppányok és Dénesek. Boldog névnapot kívánunk nekik. Külön szeretettel köszöntjük Angyal Helga nénit a harmadik c osztály osztályfőnökét, és Fullajtár Renáta nénit, a negyedik b osztály főnökét.

Jeles napok a héten:

Ma van a német egység napja. A második világháború után a vesztes Németországot megszállási zónákra osztották fel a nyertes nagyhatalmak.  A ma már nem létező Szovjetunió  által megszállt területen a Német Demokratikus Köztársaságot hozták létre, a másik, nyugati hatalmak által megszállt területen a Német Szövetségi Köztársaság  jött létre. Így a korábban egységes Németország két részre szakadt. Családokat választott el egymástól a határ, akik így többé nem is találkozhattak, amíg ez az állapot tartott. 1990 október 3.-án, tehát 26 éve írták alá az egyesítési szerződést, ami megszüntette ezt az állapotot. 


Holnap lesz az állatok világnapja. Az állatok világnapját 1931 óta ünnepelik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja.A rendalapító Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk és tisztelnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

Szerdán a tanárok világnapja és a pedagógusi jogok világnapja lesz.

Csütörtökön az Aradi Vértanúkra emlékezünk. Hagyományainkhoz híven mécsest gyújtunk majd, és megemlékezésen vesz részt minden osztály. Készítsétek elő az ünneplő ruhákat, mert ezen a napon abban kell megjelenni az ünnepélyen.


Vasárnap lesz a postai világnap. Az 1969. évi tokiói Egyetemes Postaegyesület kongresszus ajánlotta a tagországoknak, hogy minden év október 9-én ünnepeljék meg a Postai Világnapot. Első alkalommal 1970-ben köszöntötték világszerte a postásokat, egyben megünnepelve azt is, hogy a postaszolgálat már évezredes múltra tekint vissza. Ezen a reggelen széles mosollyal köszönj a postásbácsinak!

Most híreink következnek:

A heti adást Balog Péter és Edit néni szerkesztette.

Ezzel elköszönünk.

Sziasztooook!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése