2016. szeptember 15., csütörtök

Szeptember 19.

Sziasztok, ez itt a sulirádió, megkezdjük adásunkat.


Ez a hét a ritka nevek hete. Vilhelmina, Dorián, Friderika, Máté, Mirella, Móric, Tekla, Lina, Linett,Gellért, Mercédesz, Eufrozina és Kende nevek szerepelnek a heti naptárban. Szeretettel köszöntjük őket.

Jeles napok a héten:

A mai napon, akárcsak a múlt héten, egy, a női egyenjogúság elérésében fontos jeles napot említünk elsőként.  Ugyanis ma 123 éve annak, hogy a világon előszór kaptak szavazati jogot a nők, méghozzá igen távol, Új -Zélandon.

Holnap takarítási világnap, és a gyermekek világnapja, amely utóbbi, elsősorban a fejlődő országok gyerekeinek támogatását tűzte ki célul.

Szerdán a magyar dráma napja, mivel 1883-ban szeptember 21-é tartották meg Madách Imre: Az ember tragédiája című művének az ősmutatóját. Ebből az alkalomból rendezik meg  az évforduló előtti hétvégén  immár ötödik éve a "Színházak éjszakája" programsorozatot. Az elmúlt hét végén megtartott esemény több , mint harminc társulat részvételével izgalmas programokat kínált az érdeklődőknek.

Jó, ha tudjuk, hogy a csütörtök most az orrszarvúak világnapja.

A péntek viszont nemzetközi hulladékgyűjtő nap, tehát ezen héten kétszer is a környezetvédelemre helyeződik a hangsúly.

Szombaton Szent Gellért püspök vértanúságának napjáról emlékezik meg a katolikus egyház. Szent Gellért többek közt István király fiának, Imre hercegnek a nevelője volt. István király halála után,1070 évvel ezelőtt, szeptember 24-én lázadók ejtették foglyul a pesti révnél, majd kétkerekű taligán a Kelen hegyről, amit később Gellért hegynek neveztek el, a mélybe lökték. Így lelte halálát.

Most híreink következnek:

Megjelent a Szitakötő folyóirat őszi száma, melynek központi témája az idő. Ez a témakör a hét jeles napjaihoz is kapcsolódik, ugyanis pénteken lesz 78 éve, hogy az 1938-as New York-i Világkiállításon elásták az első időkapszulát, melynek tervezett kinyitási ideje 6939 lesz.

Ebben a számban olvashattok az első karórák megjelenéséről, az idő relativitásáról, az időmérő eszközök fejlődéséről, és az abszolút, vagy radiometrikus kormeghatározásról.

Ha a művészet és az idő kapcsolata kerül szóba,megtudhatjuk a zenei tempók kapcsán, hogy mi lehet az idő szerepe a zenei kifejezésmódban.

A festői életművek az idő múlásának tükrében korszakokra bonthatók, ebbe Ferenczi Károly munkássága kapcsán pillanthattok bele.

Az idő relatív, azaz viszonylagos, szoktuk gyakran mondani. Hogyan múlik az idő, ha unatkozunk, és hogyan, ha valami izgalmasban, kellemesben veszünk részt?
  Idő a csillagászatban, és idő a sportban, ahol a tizedmásodpercek is számítanak - más és másként értékeljük.


Hogyan reagál az élővilág a természet ritmusára, ami ugyancsak az idő függvényében változik?

Mi az az időérzék, és mire jó? Van -e olyan, hogy belső óra?


Ezekre a kérdésekre is választ kaphat, aki elolvassa ezt a számot.

A heti adást Edit néni szerkesztette.

Ezzel elköszön az iskolarádió szerkesztősége, jó hetet és jó munkát kívánunk:

Sziasztok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése