2016. szeptember 22., csütörtök

Szeptember 26.

Sziasztok, ez itt a suli rádió, megkezdjük adásunkat!

A 39. hét névnapjai a következők: Jusztina, Adalbert, Vencel, Mihály, Jeromos, Médea, Malvin, és Petra. Szeretettel köszöntjük azokat, akik ilyen neveket viselnek.

Jeles napok a héten.

Ma van a tiszta hegyek napja és a nyelvek európai napja.

Holnap lesz a vasút születésnapja és a Budapesti Operaház megnyitásának sokadik évfordulója


Szerdán Vencel nap. Szent Vencelt a vincellérek védőszentjeként tartották számon. A vincellérek azok a szolgák voltak, akik a szőlő birtokokon felügyelték és irányították a munkákat. Szent Vencel neve napját megelőző hétvégeken a szőlőtermő vidékeken szőlőszentelő búcsúkat szoktak tartani.


Őt követi csütörtökön Szent Mihály ünnepe. Faluhelyt ekkor kezdődött a"kisfarsang" a lakodalmak hagyományos ideje, amely Katalin napig tartott.

Mihály napja időjósló nap is, azt tartották, hogy ekkor fordul igazán hidegebbre az idő. Úgy mondták: " Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet.

Ez a nap az őszi betakarítási munkák befejezésének jelképe is. Ettől a naptól nem volt szabad az ágyneműt az udvaron szellőztetni. A szeptembert a népi kalendárium Szent Mihály havának is nevezi.

A péntek Benedek Elek születésnapja és egyben a magyar népmese napja is.

Szombaton már októbert írunk, és az első októberi nap a zene világnapja.

"A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő.Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik." - Mondta Kodály Zoltán

De mi is ez a zenei világnap? 
Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO, október 1-jét a Zene Világnapjának nyilvánította. Mindez 1975-ben történt. Azóta a világ minden pontján ezen a napon különös figyelmet szentelnek annak a csodának, amit zenének hívnak.
A hetet a gyalogoló világnap - World  Walking Day - zárja. Igazából október 7-re esik ez a nap, de Magyarországon október legelején, vasárnap tartják meg. Gyalogoljatok sokat, mert ahogy a Móricz Zsigmond is mondta: "gyalogolni jó"
Most híreink következnek: 
Ma van a papírgyűjtés utolsó napja, délután 3/4 háromig még hozhatjátok amit gyűjtöttetek!
 És egy kérés a kollégákhoz: Keresünk egy Happy House  digitális tananyagot- DVD formájú- ha valaki megtalálja, vagy tud róla valamit, a könyvtárban várjuk az információt.
 A heti adást Orsós Virág, Edit néni, és Győrfi Dóri szerkesztette. 
Mindenkinek eredményes hetet kívánunk......
Sziasztoook! 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése