2016. szeptember 2., péntek

Szeptember 5.

Sziasztok, ez itt a sulirádió, megkezdjük adásunkat.

Az új tanév első adásnapján  a Viktor, Lőrinc, Zakariás, Regina, Mária, Adrienn, Ádám, Nikolett, Hunor, Teodóra és Igor névre hallgató ismerőseinket köszönthetjük. Külön szeretettel említjük Mikola Marika nénit, Isten éltesse még sokáig!


 És most, hagyományainkhoz híven, nézzünk körül egy kicsit a naptárban, jöjjenek a jeles napok!

A mai nap máris annak bizonyul, mert Lőrinc napja van ma. A néphagyomány hugyos Lőrincként is emlegeti a szeptember 5. -i Lőrinc napot, azt mondják, Lőrinc belepisil a dinnyébe. Tulajdonképpen arról van szó, hogy eddigre már a dinnye veszít az ízéből, húsa kásássá válik, fogyasztásra kevésbe lesz  alkalmas. Ehhez a dátumhoz olyan megfigyelések is kötődnek, mint hogy nem nőnek tovább a fák és nem szabad a folyókban fürdeni, mert már hideg a vizük.

Sokan nézik a televízióban a Szulejmán sorozatot, így bizonyára érdekesnek találják majd a következő évfordulót. Ugyanis holnap lesz Szulejmán  halálának 450. évfordulója.  A szultán 72 éves korában halt meg utolsó, magyarországi hadjáratán, Szigetvárnál.




Zrínyi Miklós által páratlan hősiességgel védelmezett vár bevételét Szulejmán már nem érte meg. 1566szeptember 6-án az ostromlott vár falai alatt betegségben meghalt.  Az ostrom sikere érdekében halálát alvezérei titokban tartották a hadsereg előtt, sőt a győzelem után is úgy szállították kocsijában Nándorfehérvárra, mintha élne.  Belső szerveit Magyarországon temették el, testét a Szulejmán-mecsetben, Isztambulban.
Magyarországi nyughelye ismeretlen volt, de tavaly de egy  régészeti feltárás alapján úgy tűnik az ő türbéjét találták meg a Szigetvár-turbéki szőlőhegyen.

Szulejmán halálát követő napon  a várvédők, élükön Zrínyi Miklóssal , kitörtek a várból, és megrohamozták az ellenséget. A hatalmas túlerő miatt kilátástalan küzdelemben mindannyian életüket vesztették, tehát a holnapi nap az ő haláluknak is a 450. évfordulója

Az utolsó emlékezésünk sem örömteli. Vasárnap lesz 15 éve, hogy szeptember 11.-én, reggelen 19 al-Káida gépeltérítő szállt fel amerikai repülőgépekre, hogy az USA fő jelképeinek számító épületekbe vezessék bele a gépeket. A New York-i Világkereskedelmi Központikertornyaiba egy-egy repülőgép csapódott be, az épületek kigyulladtak, és két órán belül mindkettő összeomlott.A harmadik repülőgép a Pentagon épületébe repült. A negyedik eltérített gépet  a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanástól. Ez a gép Washingtontól mindössze 15 percnyire csapódott a földbe. 
A terrorakció folyamán a géprablókkal együtt összesen 2995 ember vesztette életét.

 Most híreink következnek:
Ezzel elköszön a tanév első adása az új rádiósokkal:  Mindenkinek sikeres új tanévet kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése